Značke

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Spodaj objavljamo zapisnik o inšpekcijskem nadzoru št. 0611-52/2017/12, ki ga je že dne 7.6.2017 izdal Inšpektorat za javni sektor (IJS). V njem je navedeno, da je inšpektorica opravila sistemski nadzor nad zakonitostjo izplačil dodatka za stalno pripravljenost v letih 2015 in 2016, in sicer za 10 uslužbencev Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki ga vodi prvak Desus Karl Erjavec. Med pregledanimi uslužbenci je bila tudi ministrova tesna prijateljica in vodja kabineta Vlasta Vivod (o njenih ekscesnih dodatkih v višini preko 1800 eur mesečno so že poročali mediji: https://www.rtvslo.si/slovenija/stirimestni-bruto-dodatek-za-stalno-pripravljenost-vodje-erjavcevega-kabineta/411842). Inšpektorat je ugotovil, da je MZZ zaposlenim v ministrovem kabinetu protizakonito izplačevalo dodatke za stalno pripravljenost, saj jim le-ta ni bila pisno odrejena. Ministru Karlu Erjavcu je inšpektorica odredila odpravo nepravilnosti pri teh in tudi ostalih uslužbencih ter izrecno zahtevala vračilo sredstev.

Zapisnik:

0611-52-2017-12_zapisnik MZZ

Namesto, da bi minister Karl Erjavec nemudoma odpravil ugotovljene nezakonitosti in zagotovil vračilo protizakonito izplačanih proračunskih sredstev, se je odločil svojo prijateljico Vlasto Vivod in druge člane svojega kabineta zaščititi z ugovorom na inšpekcijski zapisnik, ki ga objavljamo spodaj.

Ugovor:

0611-52-2017-13_ugovor MZZ

Ugovor MZZ je bil vložen že dne 14.6.2017, o njem pa bi moralo v skladu z ZUP najkasneje v 2 mesecih odločiti Ministrstvo za javno upravo (MJU), ki ga vodi podpredsednik vlade Boris Koprivnikar (SMC). Slednji očitno ščiti svojega koalicijskega partnerja Karla Erjavca, saj vse do danes še ni odločil o ugovoru MZZ in bo z odločitvijo očitno zavlačeval vse do državnozborskih volitev.

Tovrstno zavlačevanje ministra Koprivnikarja je zelo pomenljivo, saj je bil v drugih tovrstnih primerih ažuren in je zavrnil vse ugovore fakultet. Siol.net: ” Dekani navedenih fakultet so ugovarjali ugotovitvam inšpekcijskega nadzora, vendar je minister za javno upravo Boris Koprivnikar vse ugovore zavrnil.” Vir: https://siol.net/novice/slovenija/tozilstvo-ekspresno-nad-dodatke-pred-sodnika-ze-tekavciceva-in-mramor-ovadenih-se-vec-434567

Spodaj objavljamo naš dopis pristojnemu ministru Borisu Koprivnikarju in državnemu sekretarju dr. Nejcu Brezovarju z dne 3.4.2018, v katerem smo ju mdr. prosili za informacijo, kdaj namerava MJU odločiti o ugovoru MZZ v predmetni zadevi, vendar nam nista niti odgovorila:

From: Peter.Golob@gov.si <Peter.Golob@gov.si>
Sent: Tuesday, April 3, 2018 1:06 PM
To: Boris.Koprivnikar@gov.si; nejc.brezovar@gov.si
Cc: OCR.KPK@kpk-rs.si; miro.cerar@gov.si; notranje.zadeve@dz-rs.si; dusan.verbic@dz-rs.si; vinko.gorenak@dz-rs.si; franc.trcek@dz-rs.si; bojan.dobovsek@dz-rs.si; janko.veber@dz-rs.si; Stanislav.Sikosek@gov.si
Subject: Poziv k preveritvi zakonitosti izplačil visokih dodatkov k plačam na Ministrstvu za zunanje zadeve – prošnja za informacijo o stanju zadeve in časovnici odločanja MJU

Spoštovani minister gospod Boris Koprivnikar,
spoštovani DS gospod dr. Nejc Brezovar,

od glavne inšpektorice IJS Lidije Apohal Vučković smo prejeli spodnje obvestilo, v katerem nam sporoča, da je ugovor Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) zoper zapisnik IJS (ter v njem ugotovljene nepravilnosti v zvezi z izplačili dodatkov za stalno pripravljenost v MZZ in odrejene popravljalne ukrepe) v reševanju na vašem ministrstvu.

V reprezentativnem Sindikatu slovenskih diplomatov smo zainteresirani za ažurno obravnavo navedene zadeve in za vsebinsko presojo zakonitosti tovrstnega izplačevanja ekscesnih dodatkov vodji kabineta zunanjega ministra v času najstrožjega varčevanje v javni upravi. Zato vas prosimo za informacijo, kdaj je bil navedeni zapisnik IJS poslan na MZZ, kdaj je IJS prejel ugovor MZZ in kdaj ga je posredoval na MJU ter kdaj namerava vaše ministrstvo o tem ugovoru MZZ meritorno odločiti.

Prosimo vas za ažuren odgovor zlasti glede vaše časovnice odločanja, v izogib pomislekom naših sodelavcev na MZZ in članov našega sindikata, da se poskuša odločitev v tej inšpekcijski zadevi zamakniti v čas po volitvah.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Peter Golob, univ. dipl. prav.
član IO SSD in sindikalni zaupnik na MZZ
       

V Sindikatu slovenskih diplomatov smo o zgoraj opisani nezakonitosti pisno seznanili tudi organe odkrivanja in pregona. Vendar ljubljanski kriminalisti, ki se nahajajo v sosednji stavbi poleg MZZ, vse do danes niso uspeli zaključiti policijske preiskave, čeprav gre za identično zadevo protizakonitih izplačil dodatkov za stalno pripravljenost, kot so jo obravnavali že v primeru odmevne afere na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in drugih fakultetah, kjer so bile zoper nekdanjega ministra za finance dr. Dušana Mramorja, dekanjo dr. Metko Tekavčič, idr. že vložene ovadbe in zahtevane sodne preiskave, pri čemer so prejemali bistveno nižje dodatke kot Erjavčeva vodja kabineta Vlasta Vivod na MZZ.

Na policijo smo zato naslovili spodnjo urgenco:

From: Peter.Golob@gov.si <Peter.Golob@gov.si>
Sent: Tuesday, March 27, 2018 1:00 PM
To: bojan.cankar@policija.si
Cc: bozidar.juznik@policija.si; puljskp-ogk@policija.si; simon.velicki@policija.si; Stanislav.Sikosek@gov.si; OCR.KPK@kpk-rs.si
Subject: MZZ, izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost – PONOVNA URGENCA

Spoštovani,
do danes nismo prejeli še nobene vaše poizvedbe ali povratne informacije o vašem delu na predmetni zadevi. Prosimo vas za informacijo, ali ste že opravili kakšna preiskovalna dejanja in pridobili ustrezno dokumentacijo z MZZ ter ali ste zadevo že predali tožilstvu.
Glede na že opravljene podobne preiskave na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in celo vložene obtožnice zoper nekdanjega ministra dr. Mramorja in dekanjo dr. Tekavčič bi morala biti predmetna preiskava enakih izplačil dodatkov na MZZ relativno enostavna. 

V naprej hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni!

Peter Golob, univ. dipl. prav.
član IO SSD in sindikalni zaupnika na MZZ

Prejeli pa smo spodnji odgovor policije:

-------------- Izvorno sporočilo --------------
Pošiljatelj: CN=Martin Rupnik/OU=PULJ/O=POLICIJA
Datum: 04. 04. 2018 10:33:20

MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE
P O L I C I J A
POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA
SEKTOR KRIMINALISTIČNE POLICIJE

Podpis: Martin RUPNIK
Datum: 04.04.2018   10:33
Številka: 2300/3200185/1791709/ 8776423              /2017  (1114702)
Šifra sporočila: N20180404-788600-PULJ_SKPOGK_1

Naslovnik: Peter.Golob@gov.si


Zadeva: MZZ, izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost - obvestilo o
poteku preiskave
Zveza: vaš dopis, posredovan po elektronski pošti dne 27. 3. 2018

V zvezi z vašim dopisom pod zvezo, vas obveščamo, da naše aktivnosti v
predkazenskem postopku še vedno potekajo. Po zaključku le-teh, bomo na
podlagi ugotovitev v predkazenskem postopku, v skladu z določili 148. člena
Zakona o kazenskem postopku, na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani
posredovali ustrezen akt.
Za morebitne informacije je dosegljiv kriminalist na OGK SKP PU Ljubljana,
Bojan Cankar, na tel. št. 01 36 10166 oziroma na elektronski naslov
bojan.cankar@policija.si.

Lepo pozdravljeni.

Vse kaže, da bo prvak Desus Karl Erjavec tudi v predmetni zadevi (podobno kot nekoč v aferi Patria, ki je v zapor spravila takratnega predsednika vlade Janeza Janšo, ne pa tudi ministra za obrambo Erjavca) deležen neprimerljivo benevolentnejše kazenskopravne obravnave kot ostali osumljenci tovrstnih kaznivih dejanj, neodvisna in apolitična ljubljanska kriminalistična policija pa v tej zadevi (vsaj do prihajajočih volitev) ne bo uspela zaključiti te izjemno zahtevne preiskave.