Značke

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Moja argumentirana kritika kadrovske poteze predsedniškega kandidata Boruta Pahorja objavljena v današnjem časopisu Večer (str. 19):

Generalni sekretar zunanjega ministrstva na begu pred osebno odgovornostjo

Generalni sekretar na zunanjem ministrstvu mag. Stanislav Vidovič je v skladu s 7. členom Zakona o zunanjih zadevah odgovoren za zakonitost poslovanja zunanjega ministrstva, kot ustanovni član SMC pa se je skupaj s predsednikom SMC dr. Miroslavom Cerarjem ml. zavezal tudi k etični drži in spoštovanju pravne države.

Višje delovno in socialno sodišče je nedavno potrdilo sodbo Delovnega sodišča v Celju, s katero je bilo pravnomočno ugotovljeno, da je zunanje ministrstvo ravnalo protizakonito, ko je maja 2015 prisilno premestilo člana vodstva sindikata in sindikalnega zaupnika v drug državni organ, ker je opozarjal na ministrove nepravilnosti. Prav tako zunanje ministrstvo pred slovensko javnostjo še vedno protizakonito skriva plačilne liste nekaterih visokih državnih funkcionarjev in javnih uslužbencev, kar dodatno potrjuje sume, da ekscesni dodatki za stalno pripravljenost v višini preko 1100 evrov mesečno, ki jih je ministrstvo (poleg vseh ostalih dodatkov) v času najstrožjega varčevanja v javni upravi protizakonito izplačevalo ministrovi tesni prijateljici in vodji kabineta Vlasti Vivod, niso osamljeni primer. Za vse zgoraj navedene in druge protizakonitosti na zunanjem ministrstvu je, poleg ministra Karla Erjavca, po funkciji osebno odgovoren prav mag. Stanislav Vidovič.

V moderni, demokratični in pravni državi bi funkcionarja za tovrstno protizakonito ravnanje doletela ustrezna sankcija. Kršitev sindikalnih pravic, kršitev enakopravnosti, zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic ter nevestno delo v službi so celo kazniva dejanja (200., 131., 257. in 258. člen KZ-1). Predsednika republike in predsedniškega kandidata Boruta Pahorja smo zato dne 4.4.2017 pisno opozorili na zgoraj navedeno in ga pozvali k ponovnemu razmisleku o primernosti imenovanja mag. Vidoviča na veleposlaniško mesto, saj je predsednik Pahor ob nastopu predsedniške funkcije podal prisego, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. Glede na poročanje medijev se je očitno odločil, da bo svojega prijatelja mag. Stanislava Vidoviča, čeprav je ta dokazano kršil zakon in je moral v preteklosti iz javnosti nepojasnjenih razlogov celo zapustiti Varnostno informativno službo, skladno s svojimi ustavnimi pooblastili vendarle postavil na enega najodgovornejših diplomatskih mest, za slovenskega veleposlanika v ZDA. Zanj naj bi celo predčasno odpoklical njegovega predhodnika.

Predsednikovo sporočilo lastnim volivcem in predvsem partnerjem v mednarodni skupnosti bo zelo pomenljivo in nič kaj državniško – Republika Slovenija na najvišje državne funkcije pomaga ljudem, ki zavestno kršijo pravni red in bežijo pred osebno odgovornostjo.

Peter Golob, univ. dipl. prav.

član izvršnega odbora Sindikata slovenskih diplomatov
in sindikalni zaupnik v Ministrstvu za zunanje zadeve

Advertisements