Značke

, , , , , , , , , , , , , ,

Informacijska pooblaščenka je z odločbo št. 090-211/2016/9 z dne 18.11.2016 že drugič (!) odločila, da mi mora MZZ posredovati plačilne liste nekaterih funkcionarjev in uslužbencev MZZ, ki mi jih vodstvo MZZ nezakonito prikriva že od 4. februarja 2016.

Odločba IP je dostopna tukaj: odlocba-ip-mzz-mora-posredovati-placilne-liste

Podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) zlasti skrbno čuva plačilne liste svoje tesne prijateljice in dolgoletne vodje svojih kabinetov Vlaste Vivod. Upajmo, da bo tokratna odločba IP zalegla in bodo končno javnosti (in pristojnim organom odkrivanja in pregona) razkriti visoki dodatki za pripravljenost, ki jih je minister Erjavec mesečno dodeljeval svoji prijateljici v času, ko so morali drugi (njegovi upokojenci, javni uslužbenci, prejemniki socialnih podpor, idr.) krepko zategovati pasove.

Najbolj zanimivo v tej zgodbi pa je, da v naši demokratični in svobodni Republiki Sloveniji še noben “preiskovalni novinar” ni pridobil teh plačilnih list Vivodove, niti si niso upali njenih nezakonitih dodatkov za pripravljenost preiskovati za to pristojni KPK, Inšpektorat za javni sektor, Računsko sodišče ter seveda policija in tožilstvo. Očitno je kultura nekaznovanja (ang. impunity) še vedno premočna. Kar niti ne čudi, saj poslušamo v medijih, kako se lahko v naših bankah in v našem javnem zdravstvu tako na debelo krade, kaznovan ni pa še nihče. Če pa ni sankcij, ni specialne niti generalne prevencije. Skorumpirana država pa težko privabi resne investitorje, temveč raje pridejo plenilci, ki so jim podkupnine učinkovit poslovni model.

Advertisements