Značke

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Spodaj objavljam zanimivi pričanji nekdanjega generalnega sekretarja MZZ in aktualnega veleposlanika RS v Vatikanu viteza Tomaža Kunstlja in vodje kadrovske službe MZZ Jane Švigelj Kvaternik, dani na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani.

prepis-pricanj-kunstelj-s21-36

prepis-pricanj-kvaternik-s-37-54

Malteški vitez Tomaž Kunstelj je podrobno opisal klientelistične kadrovske postopke na MZZ: državni sekretar mag. Igor Senčar (zet pokojnega predsednika vlade dr. Andreja Bajuka – NSi), generalni direktor mag. Tadej Rupel (nečak nekdanjega ministra dr. Dimitrija Rupla-LDS, SDS) in generalni sekretar MZZ vitez Tomaž Kunstelj (SKD, SLS) so izbrali kandidate za vodstvena mesta v MZZ, formalno odločitev pa je nato opravil kar sam vitez Kunstelj, ki je imel pooblastilo ministra Karla Erjavca (SKD, SLS, LDS, sedaj DeSUS). Nobenega formalnega izbirnega postopka ni bilo, izbira poteka mimo za to pristojne Kadrovske komisije MZZ na kateri bi sicer sodeloval tudi predstavnik reprezentativnega sindikata ter skrbel za transparentnost in enakopravno obravnavo kandidatov. Prav tako ni nobenih v naprej znanih izbirnih kriterijev in predvsem – nobenega obvestila potencialnim kandidatom, da je neko vodstveno delovno mesto sploh prosto in da se lahko nanj prijavijo! Ne, odloča se netransparentno, v zaprtem, ozkem prijateljskem krogu, na podlagi osebnih priporočil šefov (če se zameriš šefu, te pač ne predlaga za napredovanje, tako da te še tajnica prehiti v napredovanjih v diplomatskem nazivu, pa čeprav nikdar ni delala diplomatskega dela, kaj šele službovala v tujini!). Kot da za MZZ tretji odstavek 49. člena Ustave preprosto ne velja, dasiravno je kristalno jasen: “Vsakomur je pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto.”

Zanimiva je tudi izpoved Kvaternikove, da naj bi minister Samuel Žbogar (SD) leta 2010 ukinil notranje objave prostih delovnih mest v notranji službi, “ker je bilo veliko več pritožb” oz. ker so “sledile pritožbe in razočarana pisma in to je pač minister težko prenašal. Prej tega ni bilo, ker niso niti vedeli za te možnosti.” Ni to alarmantno in vredno novinarskega prispevka?!

“Etični” predsednik vlade prof. dr. Miro Cerar in ustanovni član njegove SMC mag. Stanislav Vidovič, nekoč uslužbenec SOVA, sedaj pa generalni sekretar MZZ in poleg ministra Erjavca prvi osebno odgovorni diplomat za zakonitost delovanja MZZ, pa to kadrovsko kuhinjo še naprej podpirata. Slednji se že veseli nagrade: veleposlaniškega mesta v Washingtonu.

Advertisements