Značke

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE DR. MIRU CERARJU

Peter Golob
za:
dr. Miro Cerar, gp.kpv, Gregor Krajc
04.07.2016 13:39

Od: Peter Golob/MOP/GOV

Za: dr. Miro Cerar/UPV/GOV@SVN, gp.kpv@gov.si, Gregor Krajc/UPV/GOV@SVN,

Kp: Stanislav Sikošek/MZZ/GOV@SVN, jadranka.rebernik@rtvslo.si, 24ur.com@pop-tv.si, ali.zerdin@delo.si, andrej.stopar@rtvslo.si, anze.bostic@podcrto.si, bojan.pozar@pozareport.si, crt.kaker@tsmedia.si, danes@planet-tv.si, desk@mladina.si, desk@vecer.com, desk@sta.si, Igor.Bergant@rtvslo.si, info@integriteta.si, info@svet24.si, info@slovenskenovice.si, info@dnevnik.si, jana@kratermedia.si, matej.kosir@zurnal24.si, matija.stepisnik@vecer.com, miran.lesjak@dnevnik.si, mmc-uredniki@rtvslo.si, nedeljska@vecer.com, nenad.glucks@reporter.si, notranja@delo.si, notranja@vecer.com, peter.frankl@finance.si, pozareport@pozareport.si, rok.kajzer@delo.si, silvester.surla@reporter.si, simona.toplak@finance.si, urednik@demokracija.si, urednistvo@delo.si, urednistvo@24ur.com, zoran.potic@delo.si, Sasa.Dezman@rtvslo.si, uros.esih@vecer.com, Bojan.Dobovsek@dz-rs.si, Franc.Trcek@dz-rs.si, info@transparency.si, vid.doria@transparency.si, val202.tajnistvo@rtvslo.si, Simona.Kustec-Lipicer@dz-rs.si, Vinko.Gorenak@dz-rs.si, Janko.Veber@dz-rs.si, urednik@tsmedia.si, eva.irgl@dz-rs.si, matej.tonin@dz-rs.si, matej.tašner-vatovec@dz-rs.si, alenka.bratusek@dz-rs.si, COMM-REP-LJU@ec.europa.eu, zoran.stancic@ec.europa.eu, Goran Klemenčič/MP/GOV@SVN, varuh/VCP/ORG@SVN, Vlasta Nussdorfer/VCP/ORG@SVN, Borut Pahor/UPRS@SVN, Dejan Židan/MKO/GOV@SVN, matjaz.han@dz-rs.si

Spoštovani predsednik vlade gospod dr. Miro Cerar,

na vaši tiskovni konferenci dne 2.7.2016 (objavljena je tudi na spletni strani Vlade RS) ste v zvezi z nedavnim protestom delavcev Luke Koper opozorili, da »se dela nepopravljiva škoda«, da to »škodi tudi ugledu Slovenije« in da so »popolnoma nesprejemljivi ultimati delavcev vladi«. Obenem ste zagotovili, da spoštujete delavce, tudi delo sindikatov, da boste kot predsednik vlade delali to, za kar se ves čas zavzemate – uveljavljali institucije pravne države, ker ta država mora ostati pravna država. Trdite, da postaja Slovenija vedno bolj urejena država, da vaša vlada izboljšuje pravno ureditev in prakse, ki so bile v preteklosti škodljive, kar lahko storimo le, če spoštujemo zakone, institucije in njihove pristojnosti. Trdite, da je bila vaša vlada vedno in tudi vi osebno boste vedno za dialog, po veliko letih suše da ste ponovno vzpostavili socialni dialog s številnimi sindikati, v javnem in zasebnem sektorju.

Spoštovani predsednik vlade, spoštovani profesor prava, ki predavate etiko pravniških poklicev, spoštovani predsednik SMC, ki ste obljubljali več etike in pravne države. Te vaše javno izrečene besede so v direktnem nasprotju z vašim ravnanjem, ki je žal postalo parodija na etiko in pravno državo. Podpredsedniku vaše vlade Karlu V. Erjavcu ste dovolili, da je nasilno spremenil vodstvo reprezentativnega Sindikata slovenskih diplomatov ter s tem kršil temeljne človekove pravice delavstva, ki jih ščitijo 76. člen ustave in številne ratificirane mednarodne pogodbe, zlasti Konvencija Mednarodne organizacije dela št. 87. Na javni poziv predsednika tega sindikata, da s tovrstnim protiustavnim ravnanjem vaše vlade nemudoma prenehajte, niste niti odgovorili. Je to za vas socialni dialog? Je to spoštovanje delavcev in sindikatov? Je to uveljavljanje institucij pravne države? Mar Slovenija pod vašo vlado res postaja bolj urejena država? Saj sami naklepno kršite temeljne človekove pravice delavstva, ki veljajo že več kot 60 let in bi jih morali kot vlada odločno braniti! Se zavedate, da prav vi povzročate nepopravljivo škodo oz. škodite ugledu Slovenije?

Na tiskovni konferenci ste še dejali, da boste Erjavčevo ponudbo za odstop zelo resno preučili in da se zavedate, da je bilo na MZZ kaj narobe, da zadeve niso optimalne, da so celo neki elementi objektivne odgovornosti, da pa naj bi nedavna interpelacija pokazala, da nekih zelo jasnih razlogov za njegovo razrešitev ni in tudi vi jih niste videli. Spoštovani dr. Cerar, mar protiustavni posegi v vodstvo reprezentativnega sindikata in s tem kršitev temeljnih človekovih pravic ter diskriminacija in viktimizacija s strani vodstva MZZ, ki jo je ugotovil Zagovornik načela enakosti, niso dovolj jasni razlogi za Erjavčev odhod iz vaše »etične« vlade? Mar vam ne zadošča niti ogromna škoda povzročena Republiki Sloveniji (njenemu ugledu, javnim financam in najverjetneje tudi nacionalnemu interesu, zaradi slabše končne razsodbe) zaradi ministrovih škodljivih ravnanj v arbitražnemu postopku o meji z Republiko Hrvaško, ki jih je v delni razsodbi ugotovilo Arbitražno sodišče?! Ste si to sodbo sploh prebrali? Boste ministra Erjavca obdržali in tako tvegali ponovno škodljivo ravnanje?

Peter Golob, univ. dipl. prav.
https://petergolob.wordpress.com/

http://www.pcacases.com/web/sendAttach/1787
https://petergolob.files.wordpress.com/2016/06/pric48danje-mop-majcen-mzz-erjavec.pdf

Advertisements