http://www.planet.si/tv/arhiv-video-vsebin.html#video_31310

Na Planet TV smo dne 21.10.2015 komentirali klientelizem Karla Erjavca na MZZ. Zlasti je sporno, da je minister Karl Erjavec člana DeSUS Roberta Kojca že tri dni po njegovi trajni premestitvi z MOP v MZZ (dogovor Erjavca z ministrico DeSUS Ireno Majcen) imenoval na najvišji uradniški položaj v.d. generalnega direktorja (v 57. plačnem razredu!), čeprav ni imel nobenih diplomatskih izkušenj.

R. Kojc

Robert Kojc je bil nato kar dvakrat neuspešen na posebni natečajni komisiji (PNK), ki je ugotovila, da ni sposoben za vodenje direktorata. Kljub temu ga je minister Erjavec imenoval za NAMESTNIKA generalnega direktorja (v 55. plačnem razredu), tako da je v času odsotnosti generalnega direktorja vseeno vodil direktorat. In to navkljub sodbi Upravnega sodišča RS, ki je potrdila odločitev obeh posebnih natečajnih komisij, da ni sposoben za vodenje direktorata.

sodba Upr sod – Kojc 1

Pravnik in zunanji minister Karl Erjavec je torej naklepno kršil dvakratno negativno oceno PNK in celo pravnomočno odločitev sodne veje oblasti, da je omogočil strankarskemu kolegu iz DeSUS visoko uradniško plačo. Za tovrstno protipravno ravnanje in klientelizem pa minister ni sankcioniran, temveč ga “etični” predsednik vlade dr. Miro Cerar in vladna koalicija SMC-SD-DeSUS še naprej odločno podpirata in mu zaupata. Toliko o obljubljeni etiki in pravni državi!

Advertisements