Če še kdo verjame, da je SD leva stranka, ki se bori za delavce in pravno državo, spodaj v celoti objavljam “socialdemokratski” odgovor vodje poslanske skupine SD na moj poziv k ukrepanju zoper protiustavni poseg ministra Karla Erjavca v vodstvo reprezentativnega Sindikata slovenskih diplomatov:

————-
Re: poziv k ukrepanju in predlog za sestanek – ODGOVOR
Matjaž Han za: Peter Golob 02.07.2015 14:48

Poslal:
Lidija Kapušin@DZ

Pozdravljen,

se opravičujem za zapoznel odgovor. Po pogovoru s stranko in na podlagi vseh navedenih informacij ter priloženih dokumentov vam moram žal sporočiti, da kot politična stranka v tovrstnih zadevah ne moremo in nimamo pristojnosti ukrepati.

Če gre pri tej zadevi za vprašanje pravno spornih ravnanj vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika.

Verjamemo, da so lahko službena premeščanja zaradi različnih razlogov stresna, v očeh dotičnega tudi krivična. Prav tako pa vas prosim v razumevanju, da Socialni demokrati kot politična stranka ne moremo, ne želimo in ne smemo presojati o pravilnosti ali nepravilnosti brez že dokazanih protizakonskih dejanj, tudi v zadevah, ki se dotikajo internih kadrovskih ravnanj po posameznih ministrstvih. Očitki in predsodki do politike prav zaradi takšnega ravnanja so namreč politiko – velikokrat tudi po krivici – postavili kot glavnega rablja zaupanja ljudi, da živimo v pravni državi, kjer mora Ustava in zakona enako veljati za vse.

Slednje ne pomeni, da vam ne verjamemo ali, da si zatiskamo oči, pa vendar je črka zakona nad črko politike. Navsezadnje mora vsak minister, najsi bo naš ali pa minister katerekoli druge stranke, spoštovati ustavni ter zakonski red naše države, in v kolikor mu ni dokazano drugače nimamo in si ne jemljemo pristojnosti nikogar obsojati in mu zaradi takšnih in drugačnih razlogov očitati kršitve, ali spolitizirati določeno vprašanje.

Če je, kot pravite, pri vaši premestitvi prišlo do nepravilnosti, nezakonitosti, bodo to, v kolikor boste sprožili ustrezen postopek, ugotovili ustrezni organi. Razumite pa, da stranka ni in ne želi biti vpoklicana v vlogo pravičniškega razsodnika, še najmanj pa tistega mediatorja, ki bi na podlagi osebnih zamer, obrekovanj in občutenj posameznika, lahko in smela na kogarkoli – tudi če gre za koalicijskega partnerja – izvajati pritisk v prepričevanju, da je njegova ocena napačna ali nepravilna. Za oceno slednjega so – kot sem že dejal – pristojni drugi organi.

Za razumevanje se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,

Matjaž Han

Advertisements